22. 5. 2009

Notebook






POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Světlé těsto: 6 vajíček, 370 g hladké mouky, 350 g cukru moučky, 250 ml oleje, 120 ml horké vody, 1 prášek do pečiva. Korpus po upečení rozkrojíme na 2 pláty.

Mramorové těsto: 6 vajíček, 370 g hladké mouky, 350 g cukru moučky, 250 ml oleje, 120 ml horké vody, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa. Korpus po upečení rozkrojíme na 2 pláty.

Krém: 1 litr mléka, 3 vanilkové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 300 g cukru moučka, 6 lžic rumu, 2 másla. Krém rozdělíme na dvě části a do jedné přidáme 2 lžíce kakaa.

Máslový krém pod marcipán: 2 vajíčka, 100 g cukru moučka, 1 máslo.

Marcipán: recept je zde.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilijeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Třetinu těsta si odebereme a obarvíme kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě lijeme jednu lžíci tmavého těsta a na to dvě lžíce světlého. Těsto se po formě samo rozlije a po upečení vznikne mramorová kombinace.

Krém: V mléce uvaříme pudinky s cukrem a moukou na hustou kaši a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo s rumem a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding. Do jedné poloviny krému, zašleháme kakao.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme dohladka.

Hmotnost: podstavec - 5000 g,
marcipánový notebook - 1500 g