3. 3. 2013

Chléb bez hnětení





Těsto: 1 hrnek (250 ml) žitné chlebové mouky, 1 hrnek pšeničné chlebové mouky, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 15-20 g kvásku nebo 1/2 sáčku sušeného droždí, 2 - 2,5 hrnku vlažné vody.

Sypké suroviny nasucho promícháme a přidáme vodu. Zamícháme jen krátce, ale tak, aby nikde nebyla suchá mouka. Překryjeme utěrkou a dáme na 12-18 hodin při pokojové teplotě kynout. Rozpálíme si troubu na 250 °C, do ní vložíme čistý pekáč i s víkem a necháme ho min. 15 minut rozehřát. Pak těsto stěrkou přendáme do pekáče, zavřeme víkem a pečeme při 230 °C asi 20 minut. Pak víko sundáme a pečeme dalších asi 30 minut, při 220 °C.