21. 9. 2007

Krteček a nářadí






POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: na 1 korpus - 4 vajíčka, 120 g cukru moučky, 140 g polohrubé mouky, 25 ml vody. Potřebujeme 2 korpusy a ty pak překrojíme na dvě poloviny. V jedné polovině vykrojíme otvor na jezírko.

Krém: 1,5 litru mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 200 g cukru moučky, 6 lžíc rumu, 2 másla.

Marcipán: 200 g sušeného mléka, 200 g cukru moučky, 2 lžíce vody, 2 lžíce kukuřičného sirupu, pár kapek mandlového aroma.

Další suroviny: piškoty a marmeláda nebo nějaká rozdrobená roláda, granko, dort želé a modré potravinářské barvivo.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Krém: V mléce uvaříme puding s moukou a cukrem na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Marcipán: Z mléka, cukru, aroma, sirupu a vody vyválíme těsto. Z části marcipánu si vytvarujeme krtečka a jeho nářadíčko, květinky, lístečky, trávu, kamínky kolem jezírka,... Další část marcipánu obarvíme zeleným potravinářským barvivem. Tím se pak potáhne celý dortík.

Hmotnost: 2800 g