18. 10. 2008

Medvídci u vodopádu











POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: na 1 korpus - 4 vajíčka, 120 g cukru moučky, 140 g polohrubé mouky, 25 ml vody. Potřebujeme 3 korpusy a ty pak překrojíme na dvě poloviny.

Krém: 1,5 litru mléka, 2 vanilkové pudingy, 2 kokosové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 200g cukru moučky, 6 lžíc rumu, 2 másla.

Marcipán na medvídky a kry: 300 g sušeného mléka, 300 g cukru moučky, 3 lžíce vody, 2 lžíce kukuřičného sirupu, pár kapek mandlového aroma.

Další suroviny: kokos, 2 šlehačky v prášku, mléko.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Krém: V mléce uvaříme pudinky s moukou a cukrem na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý pudink. 3 lžíce krému si dáme stranou a obarvíme modrou potravinářskou barvou. Zbytek krému použijeme na naplnění a na obmazání dortu. Z obarveného krému vytvoříme vodopád. Necháme vychladit v lednici a bělobou nebo šlehačkou domalujeme proud vody a pěnu.

Marcipán: Z mléka, cukru, aroma, sirupu a vody vyválíme těsto. Vytvarujeme si medvídky a kry. Necháme do druhého dne trochu zaschnout a pak medvídky dozdobíme čokoládovou polevou - domalujeme očka, drápky...

Šlehačka: Šlehačku v prášku si připravíme podle návodu, necháme chvíli vychladit v lednici, pak s ní obmažeme dort a lehce zasypeme kokosem. Usadíme medvídky a kry a vše lehce zasypeme moučkovým cukrem.

Hmotnost: 4000 g