4. 7. 2012

Estonský kringel neboli sladký chléb se skořicí


na těsto: 120 ml vlažného mléka, 30 g změklého másla, 1 žloutek, špetka soli, 300 g hladké mouky, lžíce krupicového cukru, menší půlku kostky droždí nebo půl sáčku sušeného droždí.
na skořicovou směs: 50 g změklého másla, 3 lžíce krupicového cukru, 3 lžičky skořice.

Těsto v uvedeném pořadí vložíme do pekárny a zapneme program těsto. Vykynuté pak rozválíme na tenkou placku, kterou potřeme skořicovou směsí, zarolujeme, podélně překrojíme a spleteme v copánek, který nakonec vytvarujeme na plechu do věnečku. Můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem a pečeme na pečícím papíru asi 20 minut při 180 °C. Nakonec můžeme ještě pocukrovat. Chutná podobně jako trdelník :-)
Inspiraci jsem našla tady.

povidlový
oříškový
makový