5. 1. 2013

Žitný kvásek


Základní recept: 370 ml vlažné vody, 250 g žitné (chlebové) mouky. 

Postup: 
1 den: Smícháme 100 g mouky a 125 ml vody (ve vyšší sklenici, nejlépe 0,7 dcl nebo ještě větší). Překryjeme utěrkou a necháme do druhého dne při pokojové teplotě kvasit. 
2 den: Přimícháme 50 g mouky a 125 ml vody. Opět necháme do dalšího dne kvasit. 
3 den: Přimícháme 50 g mouky a 60 ml vody (budeme muset použít větší sklenici, pokud máme kvásek zatím v 0,7 dcl sklenici, aby kvásek "neutekl") a necháme kynout do dalšího dne. 
4 den: Přimícháme 50 g mouky a 60 ml vody a necháme znovu kynout.
5 den: Pečeme :-)

Z této dávky je kvásku hodně, pak záleží na nás co s mím provedeme, jestli rozdáme nebo se o něho budeme dále starat :-). Stačí dělat z poloviční dávky!