19. 11. 2007

Jak na marcipánové růžičky a lístečky

1) Marcipán vložíme mezi fólii nebo hrubší sáček.2) Vyválíme plát. Tak 1 milimetr silný.
3) Kulatou formičkou si vykrojíme kolečka. Průměr použijte podle toho, jak velkou růžičku chcete.
4) Odstraňte si zbytek marcipánů, aby se kolečka lépe brala z podložky.
5) Tohle je vytvarované první kolečko. Je jednoduše stočené do ruličky. Kolem něj budete obtáčet i další kolečka.
6) Přidání druhého kolečka.
7) Tady jsou už kolečka 3.
8) A tady je už skoro hotová růžička ze všech koleček. Celkem s 10 plátků.
9) Konec růžičky můžeme, ale nemusíme seříznout.
10) Nakonec prstama okvětní lístečky dotvarujeme.
11) Přeneseme na talířek a necháme na vzduchu volně oschnout.
12) Růžičky a poupátko.
13) Tady mám obarvenou marcipánovou hmotu na lístečky. Měla jsem jí asi měsíc v ledničce, zabalenou v mikrotenu, ale i tak hodně ztvrdla. Lépe se mi s ní pracuje, když si jí nastrouhám na hrubém struhadle, pak kápnu trošku vydy a vypracuji zase pěkně dohladka. Pokud hmota není moc tvrdá, dá se dát na pár sekund do mikrovknky a také změkne.
14) Zase si vyválíme plát asi 1-2 milimetry silný. A tvořítkem vykrajujeme lístečky.
15) Příborovým nožem si na lístečkách vytvoříme žilky.
16) Takhle to vypadá.
17) Nakonec lísteček můžeme různě ohnout, aby nebyly všechny rovné.
18) A máme hotovo. Ozdoby si necháme chvíli na talířku, aby trochu oschly a ztvrdly. Pak si je můžeme schovat do nějaké krabičky a použít později. Mám vyzkoušené, že pokud budete i tvrdými růžičkami zdobit třeba dort a budete je zapichovat přímo do krému, zase trochu navlhnou a změknou.