11. 4. 2009

Srdce








POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Oříškové těsto: 6 vajec, 180 g cukru moučky, 200 g hladké mouky, 50 g mletých vlašských oříšků, 40 ml vody. Korpus překrojíme na 4 pláty.

Vanilkový krém: 1,5 litru mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 200 g cukru moučky, 5 lžíc rumu, 2 másla.

Krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla.

Marcipán: 200 g cukru moučky, 100 g polotučného sušeného mléka, 1-2 lžíce vody, pár kapek mandlového aroma, 2 lžíce kukuřičného sirupu, 1 lžíce oleje, potravinářské barvy.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, nakonec oříšky, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru. Korpus překrojíme na 4 pláty a každý pokapeme rumem.

Krém: V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši. Necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo s rumem a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding. Krém si rozdělíme na 4 díly. Všechny pláty promažeme jedním dílem krému. Z posledního dílu krému si trochu odebereme na pozdější dozdobení a zbytkem celý dortík obmažeme a obsypeme kokosem obarveným na růžovo.

Krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme do hladka. Krémem pomažeme vršek dortu, kde bude marcipán.

Marcipán: Z mléka, cukru, aroma, sirupu, oleje a vody vyválíme těsto, pak obarvíme barvivem.

Hmotnost: 2700 g