19. 6. 2009

Zákusek se šlehačkou




Těsto: 250 g cukru krupice, 4 žloutky, 1 a 1/2 dcl oleje, 1 a 1/2 dlc vody, 260 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, sníh ze 4 bílků.
Ušleháme cukr se žloutky a olejem, pak přidáme vodu, mouku a prášek do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme na vyšší máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme při 180 °C dozlatova.
Krém: 1 šlehačka, 2 vanilkové cukry, 2 zakysané smetany.
Ušleháme šlehačku s cukrem a do tuhé přišleháme zakysané smetany. Na vychladlý korpus krém rozetřeme a na něj poklademe nakrájené jahody. Lze použít i jiné ovoce, např. kiwi, ananas,...
Poleva: Na polevu použijeme 2 červené nebo i čiré dortové želé, připravené dle návodu.