14. 1. 2011

Medovník

Těsto: 1 máslo (hera), 3 vajíčka, 3 lžíce medu, 300 g krupicového cukru, 400 g hladké mouky, špetku jedlé sody, mléko dle potřeby.
Máslo rozpustíme ve vodní lázní, přidáme med, vajíčka a cukr a šlehačem vyšleháme. Postupně přimícháváme mouku a mícháme zhruba 5 minut nad párou. Na pečící papír si obkreslíme šablony (například podle talíře) a do šablon těsto natřeme. Pečeme při 180 °C asi 6 minut. Podle velikosti šablony bychom měli mít tak 8 - 10 medových plátů. Po upečení pláty zase podle talíře zarovnáme a odkrojky uschováme. Pláty pak střídavě mažeme krémy. Na první plát namažeme krupicový, přiklopíme druhým plátem a namažeme na něho karamelový. Tak postupujeme, až máme promazané všechny pláty. Zbytky krému smícháme a celý medovník obmažeme a posypeme nadrcenými odkrojky, které můžeme smíchat ještě s mletými oříšky. Medovník necháme 2-3 dny uležet v chladu.

Karamelový krém: 1 Salko, 100 g másla.
Salko v plechovce povaříme ve vodní lázni asi 2 hodiny. Vychladlé pak vyšleháme a máslem.

Krupicový krém: 250 ml mléka, 3 lžíce dětské krupičky, 200 g krupicového cukru, 200 g másla. Do mléka nasypeme krupičku s cukrem a uvaříme. Vychladlou kaši pak postupně zašleháváme do másla.