30. 6. 2007

Lední medvídci





POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: na 1 korpus - 4 vajíčka, 120 g cukru moučky, 140 g polohrubé mouky, 25 ml vody. Potřebujeme 2 korpusy a ty pak překrojíme na dvě poloviny.

Krém: 1,5 litru mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 lžíce hl. mouky, 200g cukru moučky, 2 másla.

Marcipán: 200 g sušeného mléka, 200 g cukru moučky, 2 lžíce vody, pár kapek mandlového aroma.

Další suroviny: kokos, dort želé a modré potravinářské barvivo.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Krém: V mléce uvaříme pudinky s moukou a cukrem na hustou kaši. Necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý pudink.

Marcipán: Z mléka, cukru, aroma a vody vyválíme těsto. Vytvarujeme si medvídky a kry. Necháme do druhého dne trochu zaschnout a pak medvídky dozdobíme čokoládovou polevou - domalujeme očka, drápky...

Hmotnost: 2800 g