12. 7. 2008

Dort s kočkama




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: na 1 korpus - 4 vajíčka, 120 g cukru moučky, 140 g polohrubé mouky, 25 ml vody, lžíce kakaa. Potřebujeme 2 korpusy a ty pak překrojíme na dvě poloviny.

Krém: 1 litr mléka, 3 vanilkové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 200 g cukru moučky, 1 máslo.

Marcipán: 200 g sušeného mléka, 200 g cukru moučky, 2 lžíce vody, pár kapek mandlového aroma.

Další suroviny: kokos.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Do 1/3 těsta přimícháme kakao. Vymažeme a vysypeme si formu a do ní následně po lžících na střídačku lejeme těsto - 2 lžíce světlého a 1 lžící tmavého, opět 2 lžíce světlého a 1 tmavého. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus necháme cca 5 minut v klidu, pak překlopíme na kus pečícího papíru. Po rozkrojení nám vznikne zvláštní kombinace světlého a kakaového těsta.

Krém: V mléce uvaříme puding s moukou a cukrem na hustou kaši. Necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding. Dort naplníme krémem, zbytek krému obarvíme zeleným potravinářským barvivem a celý obmažeme a obsypeme kokosem.

Marcipán: Z mléka, cukru, aroma a vody vyválíme těsto. Část obarvíme zeleným potravinářským barvivem, vyválíme a použijeme na vršek dortu. Zbytek si obarvíme libovolně a vyrtvarujeme kočičky. Modelování koček jsem obkoukla na těchto skvělých stránkách, majitelce tímto děkuji za inspiraci. Sedící kočka je tady a ležící tady.

Hmotnost: 2500 g