5. 7. 2008

Koleje s osobním vláčkem











POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: na 1 korpus - 6 vajec, 180 g cukru moučky, 210 g hladké mouky, 40 ml vody. Potřebujeme 2 korpusy a ty pak překrojíme na dvě poloviny.

Krém: 1,5 litru mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 200 g cukru moučky, 2 másla.

Krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla.

Marcipán na potažení dortu: 400 g cukru moučky, 200 g polotučného sušeného mléka, 4 lžíce vody, pár kapek mandlového aroma, 2 lžíce kukuřičného sirupu nebo glukózy, potravinářské barvy.

Další suroviny: na vláček - sojové tyčinky, obalené v marcipánu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Krém: V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši. Necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme do hladka.

Marcipán: Z mléka, cukru, aroma a vody vyválíme těsto, pak obarvíme barvivem.

Hmotnost: 4000 g