23. 2. 2009

Jahodovo-šlehačkový dort







POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 3 vajíčka, 90 g cukru moučky, 105 g hladké mouky, 30 ml vody.

Šlehačková náplň: 3 smetany ke šlehání, 2 ztužovače, 200 g jahodové marmelády.

Želatina: 2 dort želé červené barvy.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutky ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté pěny. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru. Po vychladnutí ho jednou překrojíme a oba pláty promažeme jahodovou marmeládou. Znovu vložíme do dortové formy. Připravíme si 10 cm širokou pásku z pečícího papíru a okraj formy papírem vyložíme.

Šlehačková náplň: Šlehačku se ztužovačem ušleháme. Odebereme si stranou několik lžic na pozdější dozdobení dortu. Marmeládu rozmixujeme a zašleháme ke zbylé šlehačce. Hotovou náplň navršíme na korpus, utlačíme a uladíme.

Želatina: Dortové želé si připravíme dle návodu, jen použijeme o něco méně vody. Za občasného míchání necháme chladit. Ještě teplým a tekutým želé opatrně zalijeme povrch dortu. Necháme dostatečně vychladit, nejlépe do druhého dne. Poté sejmeme ráfek dortové formy, dort přeneseme na čistou podložku, sejmeme pruh pečícího papíru a dozdobíme šlehačkou.

Hmotnost: 1500 g