30. 1. 2009

Bob a Bobek












POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: na 1 korpus - 4 vajíčka, 120 g cukru moučky, 140 g polohrubé mouky, 25 ml vody. Potřebujeme 3 korpusy upečené na plechu.

Oříškový krém: 1 litr mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 200 g cukru moučka, 4 lžíce rumu, 2 másla, 100 g mletých oříšků.

Máslový krém pod marcipán: 2 vajíčka, 100 g cukru moučka, 1 máslo.

Marcipán: 1 plechovka Salka (nebo jiného zahuštěného slazeného mléka), 1 krabici sušeného mléka (400g) + ještě asi 3 lžíce z další krabice, pár kapek mandlového aroma, 2 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu, 3 lžíce vody.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté pěny. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Oříškový krém: V mléce uvaříme pudinky s cukrem a moukou na hustou kaši. Necháme vychladit a přidáme rum. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding a oříšky.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčka s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme dohladka.

Marcipán: Všechny přísady se smíchají na vláčné těsto.

Hmotnost: 4000 g