17. 1. 2009

Čokodort








POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kakaové těsto: 4 vajíčka, 230 g hladké mouky, 220 g cukru moučky, 150 ml oleje, 80 ml horké vody, 1/4 prášku do pečiva, 20 g kakaa.

Šlehačkový krém: 500 ml. šlehačky, cukr dle chuti.

Marcipán na lístečky: 1 vrchovatá lžíce sušeného mléka, 1 vrchovatá lžíce cukru moučky, pár kapek vody, 1/2 lžičky pšeničného sirupu, 1 kapka mandlového aroma.

Čokohmota na růžičky: 100 g hořké čokolády, 2 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu.

Čokoládový krém: 200 g hořké čokolády, 1 zakysaná smetana.

Další suroviny: 4 banány, zlatá a stříbrná barva na vystínování květů a lístků.

POSTUP PŘÍPRAVY

Kakaové těsto: Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilijeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a kakaem. V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 30 - 40 minut při 180 °C.

Šlehačkový krém: Šlehačku s cukrem vyšleháme.

Marcipán: Všechny přísady smícháme na hladké těsto.

Čokohmota: Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, nalámanou na kostičky. Jakmile se rozpustí, sejmeme jí z ohně a přimícháme sirup. Hmota se začne odlepovat od kraje a bude krásně vláčná. Hmotu pak vyklopíme na potravinovou fólii a necháme vychladit při pokojové teplotě. Pak z ní vytvoříme váleček, dobře zabalíme a uložíme do lednice, min. na hodinu.

Čokoládový krém: Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, pak jí sejmeme z ohně a zašleháme smetanu. Krémem ihned zdobíme.

Hmotnost: 2500 g