4. 4. 2014

Špaldové koláče s tvarohem





Těsto: 250 ml vlažného mléka, 100 ml oleje, 2 žloutky, 0,5 kg špaldové mouky, 50 g třtinového cukru, kostka droždí (42 g).

Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí, na program těsto. Po vykynutí těsto rozdělíme na 20 stejných dílků. Každý dílek naplníme tvarohovou směsí, zabalíme, klademe na plech, vyložený pečícím papírem, spojem dolů. Necháme nakynout. Pomocí balónku, žárovky nebo sklenice uděláme do každého koláčku prohlubeň. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 - 200 °C asi 10 - 15 minut. Hned po vyjmutí z trouby, pokapeme koláčky rozpuštěným máslem s rumem.

Tvarohová náplň: 500 g tvarohu (kostky), 2 žloutky, 60 g tuku (Hera), 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, citronová kůra, rozinky předem namočené v rumu.

Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 80 g másla, špetka skořice.