20. 6. 2008

Kopačák




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto světlé: 4 vajíčka, 120 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, 25 ml vody.

Těsto tmavé: 4 vajíčka, 120g moučkového cukru, 120 g hladké mouky, 20 g kakaa, 30 ml. vody.

Krém: 0,5 litru mléka, 2 vanilkové pudingy, 1 lžíce hladlé mouky, 50 g cukru moučka, 2 lžíce rumu, 1 máslo.

Krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla.

Marcipán na potažení dortu: 400 g cukru moučky, 200 g polotučného sušeného mléka, 4 lžíce vody, pár kapek mandlového aroma, 2 lžíce kukuřičného sirupu nebo glukózy, černá gelová barva.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko (i s kakaem). Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy (mísy). Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Krém: V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme do hladka.

Marcipán: Z mléka, cukru, aroma, sirupu a vody vyválíme těsto, pak obarvíme barvivem.

Hmotnost: 3000 g