4. 9. 2008

Košík s hříbky






POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mramorové těsto: 4 vajíčka, 250 g hladké mouky, 220 g cukru moučky, 150 ml oleje, 80 ml vody, 1/4 prášku do pečiva.

Kakaový krém: 1/2 litru mléka, 1 kakaový (čokoládový) puding, 1 lžíci hladké mouky, 50 g cukru moučka, 2 lžíce rumu, 125 g másla, 2 lžíce kakaa.

Máslový krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla, 1 lžíce kakaa.

Marcipán: 1 plechovka Salka (nebo jiného zahuštěného slazeného mléka), 1 krabici sušeného mléka (400g), pár kapek mandlového aroma, 2 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu, 3 lžíce vody.

POSTUP PŘÍPRAVY

Mramorové těsto: Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilejeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Třetinu těsta si odebereme a obarvíme kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě lejeme jednu lžíci tmavého těsta a na to dvě lžíce světlého. Těsto se po formě samo rozleje a po upečení vznikne mramorová kombinace.

Kakaový krém: V mléce uvaříme pudink s cukrem a moukou na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding a kakao.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo, kakao a ušleháme dohladka.

Marcipán: Mléko, Salko, vodu, sirup a aroma smícháme a obarvíme kakaem nebo jinými potravinářskými barvičkami.

Hmotnost:
2000 g