20. 9. 2008

Košík s růžemi





POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mramorové těsto: 4 vajíčka, 250 g hladké mouky, 220 g cukru moučky, 150 ml oleje, 80 ml vody, 1/4 prášku do pečiva.

Vanilkový krém: 3/4 litru mléka, 2 vanilkové pudinky, 1 lžíci hladké mouky, 100 g cukru moučka, 3 lžíce rumu, 250 g másla.

Máslový krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla, lžíce kakaa.

Marcipán: recept je tady.

POSTUP PŘÍPRAVY

Mramorové těsto: Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilejeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Třetinu těsta si odebereme a obarvíme kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě lejeme jednu lžíci tmavého těsta a na to dvě lžíce světlého. Těsto se po formě samo rozleje a po upečení vznikne mramorová kombinace.

Vanilkový krém: V mléce uvaříme pudinky s cukrem a moukou na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a kakao a ušleháme dohladka.

Hmotnost: 2300 g