8. 5. 2009

Brankářská hokejka





POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Oříškové těsto: 6 vajec, 180 g cukru moučky, 200 g hladké mouky, 50 g mletých vlašských oříšků, 40 ml vody.

Vanilkový krém: 0,5 litru mléka, 2 vanilkové pudingy, 1 lžička hladké mouky, 100 g cukru moučky, 3 lžíc rumu, 1 máslo.

Krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla.

Marcipán: 300 g cukru moučky, 150 g polotučného sušeného mléka, 2-3 lžíce vody, pár kapek mandlového aroma, 2 lžíce kukuřičného sirupu, 1 lžíce oleje, potravinářské barvy.

POSTUP PŘÍPRAVY

Oříškové těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, nakonec oříšky, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru. Podle šabloby pak z korpusu vyřízneme požadovaný tvar.

Vanilkový krém: V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši. Necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo s rumem a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme do hladka.

Marcipán: Z mléka, cukru, aroma, sirupu, oleje a vody vyválíme těsto, pak obarvíme barvivem.

Hmotnost: 1600 g