9. 5. 2009

Fotbalový dort







POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Podstavec

Mramorové těsto: 4 vajíčka, 250 g hladké mouky, 220 g cukru moučky, 150 ml oleje, 80 ml vody, 2 lžíce kakaa, 1/4 prášku do pečiva.

Vanilkový krém: 1/2 litru mléka, 2 vanilkové pudingy, 1 lžička hladké mouky, 100 g cukru moučka, 3 lžíce rumu, 150 g másla.

Šlehačkový krém: 250 ml. šlehačky, 250 ml. zakysané smetany, cukr dle chuti, jahody.

Máslový krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla.

Marcipán: 400 g cukru moučky, 200 g polotučného sušeného mléka, 3-4 lžíce vody, pár kapek mandlového aroma, 3 lžíce kukuřičného sirupu, 2 lžíce oleje, potravinářské barvy.

Míč

Těsto světlé: 4 vajíčka, 120 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, 25 ml vody.

Těsto tmavé: 4 vajíčka, 120g moučkového cukru, 120 g hladké mouky, 20 g kakaa, 30 ml. vody.

Vanilkový krém: 1/2 litru mléka, 2 vanilkové pudingy, 1 lžička hladlé mouky, 100 g cukru moučka, 3 lžíce rumu, 150 g másla.

Krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla.

Marcipán: K2

POSTUP PŘÍPRAVY

Podstavec

Mramorové těsto: Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilijeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Třetinu těsta si odebereme a obarvíme kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě lijeme jednu lžíci tmavého těsta a na to dvě lžíce světlého. Těsto se po formě samo rozlije a po upečení vznikne mramorová kombinace. Korpus rozkrojíme na 3 díly a každý díl zakapeme rumem.

Vanilkový krém: V mléce uvaříme pudinky s cukrem a moukou na hustou kaši a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo s rumem a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding. Pomocí zdobičky nastříkáme 2 krát nad sebe okraj z vanilkového krému, vyplníme šlehačkou, poklademe nakrájené jahody a zakryjeme další vrstvou šlehačky. Podobný postup je zde.

Šlehačkový krém: Šlehačku s cukrem vyšleháme a do hotové zašleháme zakysanou smetanu.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme dohladka. Celý podstavec obmažeme krémem a potáhneme marcipánem.

Marcipán: Všechny přísady smícháme na hladké těsto. Obarvíme potravinářským barvivem.

Míč

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko (i s kakaem). Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy (mísy). Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru. Jeden korpus upečeme světlý a druhý kakaový. Oba pak rozkrojíme na 3 - 4 pláty, každý zakapeme rumem a naplníme krémem. Dáme pořádně vychladit, nejlépe do mražáku. Po vychlazení korpus nožem ořežeme do tvaru míče a obmažeme krémem pod marcipán. Část K2 obarvíme na černo a část necháme bílou. Z černé vykrajujeme 5-tihrany, z bílé 6-tihrany a celý míč tak potáhneme.

Vanilkový krém: V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo s rumem a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme do hladka.

Hmotnost: 3500 g