4. 1. 2014

Špaldový kváskový chléb




Špaldový chléb s kváskem: 1 a 1/2 hrnku (250 ml) vlažné vody, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička soli, 3 hrnky špaldové celozrné mouky, 3-4 lžíce žitného kvásku, (hrst slunečnicových, sezamových a lněných semínek, hrst vloček a otrub - nemusí být)

Všechny suroviny dobře promícháme až vznikne řidší těsto. Necháme ho nejlépe přes noc při pokojové teplotě kynout. Pak těsto přeneseme do silikonové formy. Pečeme na 180 °C asi hodinu, dokud chléb poklepáním na kůrku nezní dutě. Když nemáte silikon, stačí jakákoliv nádoba na pečení, jen vyložíme pečícím papírem. Já ještě naspod formy nasypu trochu vloček a vločkami posypu i vršek těsta :-).


Špaldovo-žitno-pšeničný chléb s droždím: 1 a 1/2 hrnku (250 ml) vlažné vody, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 2 hrnky špaldové celozrné mouky, 1/2 hrnku žitné chlebové mouky, 1/2 hrnku pšeničné chlebové mouky, 1 lžíce sušeného droždí, hrst slunečnicových, sezamových a lněných semínek, hrst vloček a otrub.

Všechny suroviny dobře promícháme až vznikne řidší těsto. Necháme ho asi hodinu na teplém místě kynout. Vál si vysypeme jemnými vločkami a těsto na něho vyklopíme. Vločkami posypeme i nahoře a snažíme se těsto vytvarovat do bochníku. Pak ho přeneseme do silikonové formy. Pečeme na 180 °C asi hodinu, dokud chléb poklepáním na kůrku nezní dutě.