29. 2. 2008

Peřinka

potaženo potahovací hmotou





z krému a kokosu
z krému a kokosu a s marcipánovou ozdobou




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: Na 1 korpus - 5 vajíček, 150 g cukru moučka, 175 g polohrubé mouky, 30 ml vody. Potřebujeme 3 korpusy. Ty pak vykrojíme do tvaru peřinky, nejlépe podle papírové předlohy.

Krém: 1,5 litru mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 200 g cukru moučka, 6 lžíc rumu, 2 másla.

Další suroviny: kokos, bílá čokoláda, marcipán na potažení, krajky a stuhy, marcipánové ozdoby a papírová peřinka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto natřít na vymazaný a vysypaný plech. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Krém: V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vychladit. Pak rozšleháme 2 másla a po lžících do nich přidáváme vychladlý puding.

Papírová peřinka: Na kus bílého papíru si namalujeme obrys peřinky, podle ní pak ořízneme i korpusy. Z dalšího kousku papíru si uděláme jakoby kapsičku, do které pak zasuneme panenku. Papír na kapsičku si můžeme obalit do fixační fólie (nenasákne krémem a bude lépe držet tvar). Dole nastřihneme a zahneme, pak ho dole a po stranách přilepíme ke spodnímu papíru. Dozdobíme si jí podle své fantazie. Kolem kraje, kde bude hlavička panenky, přišijeme krajku. Kus bílé látky můžeme položit i pod hlavičku, aby panenka neležela jen na papíru. Papírová peřinka je tam jen na ozdobu, ta se samozřejmě nejí :-), celá se před krájením dortu odstraní a zbude nám jen dortík s čokoládovou polevou nahoře...

Hmotnost: 4000 g