3. 2. 2008

Punčové dortičky


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 200 g cukru moučky, 5 žloutků, 2 lžíce oleje, šťáva z 1 pomeranče + natřená kůra, 220 g polohrubé mouky, 3 lžíce mléka, 1/4 prášku do pečiva, sníh.

Punč: 1/2 litru vody, 1 lžíce marmelády, 120 g krájených fíků, 4 krájené pomeranče, zbytky těsta a rozdrcené piškoty na zahuštění, 2,5 dlc rumu.

Krém: 1/2 litru mléka, 1 vanilkový puding, 1 lžíce hladké mouky, 80 g cukru moučky, 1 máslo.

Další suroviny: kokos nebo oříšky, čokoládová poleva, marcipánové ozdoby.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Utřít cukr se žloutky a olejem. Pak přimíchat šťávu a natřenou kůru z pomeranče, mléko, mouku a prášek do pečiva. Nakonec lehce vmíchat sníh. Péct ve středně vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí, vykrojit kulatou formičkou kolečka.

Punč: Ve vodě uvaříme fíky a pomeranče s marmeládou. Do vychladlé směsi nalijeme rum a drobíme zbytky těsta na zahuštění (punč by měl být pevný, mělo by se z něho dát udělat kuličku). Případně dohustíme ještě drcenými piškoty.

Krém: V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši. Necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Mezi 2 kolečka těsta dáme vrstvu punče, kolem dokola celý dortík obmažeme krémem a obalujeme třeba v kokosu nebo v oříškách. Dáme do papírových košíčků a do chladu ztuhnout. Pak vršek polejeme čokoládovou polevou, dozdobíme krémem a marcipánovými květinkami.