15. 2. 2008

Koleje s nákladním vláčkem na podkově



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: na 1 korpus - 6 vajec, 180 g cukru moučky, 210 g hladké mouky, 40 ml vody. Potřebujeme 2 korpusy a ty pak překrojíme na dvě poloviny.

Krém: 1,5 litru mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 200 g cukru moučky, 6 lžíc rumu, 2 másla.

Marcipán: 200 g sušeného mléka, 200 g cukru moučky, 2 lžíce vody, 2 lžíce kukuřičného sirupu, pár kapek mandlového aroma.

Další suroviny: bílou čokoládovou polevu (na potření), méčnou čokoládu v sáčku (na koleje), kokos (obarvený zeleným poptravinářským barvivem), mašinku a vagónky (tyčinky deli, nakrájené a obalené v marcipánů + kolečka z marcipánu), jakýkoliv náklad do vagónků (bombonky, želé, oříšky,...), marcipánové květinky,...

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Krém: V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Marcipán: Z mléka, cukru, aroma, sirupu a vody vyválíme těsto, pak obarvíme barvivem.

Hmotnost: 3500 g