10. 7. 2009

Koblížky bez smažení




250 ml vlažného mléka, 1 žloutek, 50 g rozpuštěného másla, 500 g hladké mouky, 40 g cukru, kostka droždí, špetka soli.


Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Těsto. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny. Oba díly vyválíme asi na 1 cm silný plát. Hrnečkem nebo kulatou formičkou si na jednou z plátu vyznačíme obrys kruhu, na ten pak klademe lžičku marmelády nebo povidel. Překryjeme druhým plátem těsta a dokrojíme koblížky. Ihned je přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme asi 30 minut nakynout a pak je pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Hotové pocukrujeme nebo můžeme potírat rozpuštěným máslem s rumem.