6. 12. 2011

Makronky









MAKRONKY


90 g bílků pokojové teploty
25 g krupicového cukru
200 g prosátého moučkového cukru
110 g jemně drcených a prosátých mandlí
jakékoliv potravinářské barvivo

Bílky (nejlépe 2 dny vyklepnuté) s krupicovým cukrem vyšlehat do tuha. Smíchat moučkový cukr s drcenými mandlemi a do této směsi pak lehce vmíchat ušlehaný sníh a barvivo. Vznikne poměrně hustá hmota, která drží tvar. Touto hmotou naplnit cukrářský sáček s rovnou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkat kolečka o průměru asi 3 cm (může být i větší nebo menší, ale budete muset upravit čas pečení). Nechat makronky hodinu a půl odpočinout, pak péct při teplotě 125° asi 15 minut. (Na povrchu by se měla vytvořit krustička, ale vevnitř by makronky měly zůstat vláčné.) Radši míň, než víc!!! Nechat trochu vychladnout, sundat z papíru a skladovat v krabici s přístupem vzduchu.

Krém: 1 vajíčko, 30 g cukru moučka, 50 g másla, lžíce drcených mandlí.

Vajíčko s cukrem šleháme nad párou asi 5 minut do zhoustnutí. Pak šleháme znovu do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme dohladka. Vyšlehaná vajíčka a máslo musí mít stejnou (pokojovou) teplotu, jinak se krém srazí. Nakonec přišleháme mandle.