8. 8. 2008

Dort Hip Hop




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: na 1 korpus - 4 vajíčka, 120 g cukru moučky, 140 g polohrubé mouky, 25 ml vody. Potřebujeme 2 korpusy.

Těsto mramorové: na 1 korpus - 4 vajíčka, 200 g cukru moučky, 250g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 100 ml oleje, 100 ml horké vody, lžíce kakaa.

Krém: 1,5 litru mléka, 4 vanilkové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 200 g cukru moučky, 6 lžíc rumu, 2 másla.

Krém pod marcipán: 2 vajíčka, 100 g cukru moučka, 250 g másla.

Marcipán: Na potažení - 200 g sušeného mléka, 200 g cukru moučky, 2 lžíce vody, 2 lžíce kukuřičného sirupu, pár kapek mandlového aroma, zelené potravinářské barvivo. Na postavičky - 200 g sušeného mléka, 200 g cukru moučky, 2 lžíce vody, 2 lžíce kukuřičného sirupu, pár kapek mandlového aroma.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutky ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít 1x přes sítko a pak jí do žloutků zlehka vařečkou přimíchávat spolu se sněhem.

Těsto mramorové: Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilejeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Třetinu těsta si odebereme a obarvíme kakaem.

Těsto lejeme po lžících do vymazané a vysypané formy. Vždy 2 lžíce světlého a na něho 1 lžíci tmavého těsta. Těsto se samo roztéká po formě a po upečení vznikme mramorová kombinace. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus necháme 5 minut v klidu ve formě, pak překlopíme na kus pečícího papíru.

Krém: V mléce uvaříme puding s moukou a cukrem na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Krém pod marcipán: Vajíčka s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme do hladka.

Marcipán: Z mléka, cukru, aroma, sirupu a vody vyválíme těsto.

Hmotnost: 4000 g