16. 8. 2008

Panenka Adélka












POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mramorové těsto: 5 vajíček, 310 g hladké mouky, 290 g cukru moučky, 210 ml oleje, 100 ml vody, 1/2 prášku do pečiva.

Oříškový krém: 250 ml mléka, 50 g hladké mouky, 250 g másla, 2 žloutky, 150 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 120 g oříšků, 2 lžíce rumu.

Máslový krém pod marcipán: 2 vajíčka, 100 g cukru moučka, 250 g másla.

Marcipán: recept je tady.

POSTUP PŘÍPRAVY

Mramorové těsto: Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilejeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Třetinu těsta si odebereme a obarvíme kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě lejeme jednu lžíci tmavého těsta a na to dvě lžíce světlého. Těsto se po formě samo rozleje a po upečení vznikne mramorová kombinace.

Oříškový krém: V mléce rozmícháme mouku a uvaříme hustou kaši. Přidáme rum a necháme při pokojové teplotě vychladnout. Máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny a postupně k němu zašleháme vychladnou kaši a oříšky.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčka s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme dohladka.

Hmotnost: 2000 g