23. 8. 2008

Panenka Terezka










POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mramorové těsto: 5 vajíček, 310 g hladké mouky, 290 g cukru moučky, 210 ml oleje, 100 ml vody, 1/2 prášku do pečiva.

Kakaový krém: 1/2 litru mléka, 2 kakaové (čokoládové) pudinky, 1 lžíci hladké mouky, 50 g cukru moučka, 2 lžíce rumu, 125 g másla, 2 lžíce kakaa.

Máslový krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla.

Marcipán: recept je tady.



POSTUP PŘÍPRAVY


Mramorové těsto: Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilijeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Třetinu těsta si odebereme a obarvíme kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě lijeme jednu lžíci tmavého těsta a na to dvě lžíce světlého. Těsto se po formě samo rozlije a po upečení vznikne mramorová kombinace. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 - 25 minut.

Kakaový krém:
V mléce uvaříme pudinky s cukrem a moukou na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding a kakao.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčka s cukrem šleháme nad párou asi 10 minut do zhoustnutí. Pak šleháme znovu do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme dohladka. Vyšlehaná vajíčka a máslo musí mít stejnou (pokojovou) teplotu, jinak se krém srazí.

Hmotnost: 2000 g