1. 11. 2008

Peřinka









POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Světlé těsto: Na 1 korpus - 5 vajíček, 150 g cukru moučka, 175 g polohrubé mouky, 30 ml vody. Potřebujeme 2 korpusy.

Mramorové těsto: 4 vajíčka, 250 g hladké mouky, 220 g cukru moučky, 150 ml oleje, 80 ml vody, 1/4 prášku do pečiva, modré potravinářské barvivo.

Vanilkový krém: 1 litr mléka, 3 vanilkové pudingy, 2 lžíce hladké mouky, 150 g cukru moučka, 4 lžíce rumu, 1 + 1/2 másla.

Máslový krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla.

Další suroviny: 2 bílé čokolády a 1/4 omegy, potahovací hmota z Haribo šmouly a 200 g cukru moučky, 200 g salkového nebo jiného falešného marcipánu, papírová peřinka, krajka a panenka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Světlé těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto natřít na vymazaný a vysypaný plech. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Mramorové těsto: Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilejeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Třetinu těsta si odebereme a obarvíme barvivem. Do vymazané a vysypané formy střídavě lejeme jednu lžíci obarveného těsta a na to dvě lžíce světlého. Těsto se po formě samo rozleje a po upečení vznikne mramorová kombinace.

Vanilkový krém: V mléce uvaříme pudinky s cukrem a moukou na hustou kaši. Necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčka s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme dohladka.

Papírová peřinka: Na kus bílého papíru si namalujeme obrys peřinky, podle ní pak ořízneme i korpusy. Z dalšího kousku papíru si uděláme jakoby kapsičku, do které pak zasuneme panenku. Papír na kapsičku si můžeme obalit do fixační fólie (nenasákne krémem a bude lépe držet tvar). Dole nastřihneme a zahneme, pak ho dole a po stranách přilepíme ke spodnímu papíru. Dozdobíme si jí podle své fantazie. Kolem kraje, kde bude hlavička panenky, přišijeme krajku. Kus bílé látky můžeme položit i pod hlavičku, aby panenka neležela jen na papíru. Papírová peřinka je tam jen na ozdobu, ta se samozřejmě nejí :-), celá se před krájením dortu odstraní a zbude nám jen dortík s čokoládovou polevou nahoře...

Hmotnost: 4000 g