14. 3. 2009

Panenka Veronika





POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 4 vajíčka, 120 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, 25 ml vody.

Vanilkový krém: 1/2 litru mléka, 2 vanilkové pudingy, 1 lžíce hladké mouky, 100 g cukru moučka, 3 lžíce rumu, 125 g másla.

Máslový krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla.

Marcipán: 1 plechovka Salka (nebo jiného zahuštěného slazeného mléka), 1 krabici sušeného mléka (400g), pár kapek mandlového aroma, 2 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu, 3 lžíce vody.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Žloutka ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko (i s kakaem). Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít do vymazané a vysypané formy (mísy). Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Vanilkový krém: V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši. Přidáme rum a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme dohladka.

Marcipán: Mléko, Salko, vodu, sirup a aroma smícháme a obarvíme potravinářskými barvičkami.

Hmotnost: 1600 g