21. 3. 2009

Mickey a Miney







POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mramorové těsto: 4 vajíčka, 250 g hladké mouky, 220 g cukru moučky, 150 ml oleje, 80 ml vody, 1/4 prášku do pečiva, lžíce kakaa.

Vanilkový krém: 250 ml mléka, 1 vanilkový puding, lžička hladké mouky, 30 g cukru moučka, lžíce rumu, 1/4 másla.

Máslový krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 1/2 másla.

Šlehačkový krém: 500 ml šlehačky, cukr dle chuti.

Ovoce: Nakrájené čerstvé nebo kompotované jahody a 2 banány.

Marcipán: Figurky a květinky ze salkového marcipánu, dort je potažený varnou. Recepty najdete zde.

POSTUP PŘÍPRAVY

Mramorové těsto: Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilejeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Třetinu těsta si odebereme a obarvíme kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě lejeme jednu lžíci obarveného těsta a na to dvě lžíce světlého. Těsto se po formě samo rozleje a po upečení vznikne mramorová kombinace.

Vanilkový krém: V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši. Necháme vychladit a přidáme rum. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčko s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme dohladka.

Šlehačkový krém: Šlehačku s cukrem vyšleháme dotuha. Můžeme přidat i ztužovač.

Hmotnost: 3500 g