27. 3. 2009

Krteček a paraplíčko










POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Světlé těsto: 5 vajíček, 150 g cukru moučka, 175 g polohrubé mouky, 30 ml vody.

Vanilkový + kakaovooříškový krém: 3/4 litru mléka, 3 vanilkové pudingy, 1 lžíce hladké mouky, 150 g cukru moučka, 4 lžíce rumu, 1 máslo, lžíce kakaa, 30 g mletých oříšků.

Máslový krém pod marcipán: 1 vajíčko, 50 g cukru moučka, 125 g másla.

Marcipán: recepty najdete zde.

POSTUP PŘÍPRAVY

Světlé těsto: Žloutky ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto natřít na vymazaný a vysypaný plech. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200st. asi 15 - 20 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.

Vanilkový + kakaovooříškový krém: V mléce uvaříme pudinky s cukrem, moukou a rumem na hustou kaši. Necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding. Polovinu krému rozetřeme na první díl korpusu a do zbylého přidáme kakao a oříšky. Tímto krémem naplníme druhý díl korpusu.

Máslový krém pod marcipán: Vajíčka s cukrem šleháme nad párou na teplotu "prstu". Pak šleháme do vychladnutí. Vmícháme máslo a ušleháme dohladka. Krémem obmažeme celý dort a necháme pořádně vychladit.

Hmotnost: 2700 g