4. 1. 2006

Mramorové těsto


Na 1 vajíčko - 50 g cukru moučky, 60 g hladké mouky, špetka prášku do pečiva, 40 ml oleje, 20 ml horké vody, lžička kakaa, (25 g oříšků).
Na 2 vajíčka - 100 g cukru, 120 g mouky, 1/4 pr.do peč., 80 ml oleje , 40 ml vody, lžička kakaa, (50 g oříšků).
Na 3 vajíčka - 150 g cukru, 180 g mouky, 1/2 pr. do peč., 120 ml oleje, 60 ml vody, lžíce kakaa, (75 g oříšků).
Na 4 vajíčka - 200 g cukru, 240 g mouky, 3/4 pr. do peč., 160 ml oleje, 80 ml vody, lžíce kakaa, (100 g oříšků).
Na 5 vajec - 250 g cukru, 300 g mouky, 3/4 pr. do peč., 200 ml oleje, 100 ml vody, 2 lžíce kakaa, (125 g oříšků).
Na 6 vajec - 300 g cukru, 360 g mouky, 1 pr. do peč., 240 ml oleje, 120 ml vody, 2 lžíce kakaa, (150 g oříšků).

Žloutky utřeme s polovinou cukru, přilijeme olej a vodu a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. (Vmícháme oříšky). V další míse ušleháme bílky a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Třetinu těsta si odebereme a obarvíme kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě lijeme jednu lžíci tmavého těsta a na to dvě lžíce světlého. Těsto se po formě samo rozlije a po upečení vznikne mramorová kombinace. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 - 25 minut.