3. 1. 2006

Světlé (kakaové) těsto



Na 1 vajíčko - 30 g cukru moučky, 35 g hladké mouky, 10 ml vlažné vody, špetka pr.do peč. (nemusí být), 10 g kakaa.
Na 2 vajíčka - 60 g cukru, 70 g mouky, 20 ml vody, 20 g kakaa.
Na 3 vajíčka - 90 g cukru, 105 g mouky, 30 ml vody, 30 g kakaa.
Na 4 vajíčka - 120 g cukru, 140 g mouky, 40 ml vody, 40 g kakaa.
Na 5 vajec - 150 g cukru, 175 g mouky, 50 ml vody, 50 g kakaa.
Na 6 vajec - 180 g cukru, 210 g mouky, 60 ml vody, 60 g kakaa.

Žloutky ušlehat s polovinou cukru a vodou do velmi husté hmoty. Z bílků ušlehat polotuhý sníh, přidat druhou polovinu cukru a došlehat do tuhého sněhu. Mouku (s kakaem) prosít min. 1x přes sítko. Do žloutků zlehka vařečkou či lžící přimíchávat na střídačku sníh a mouku, v žádném případě už nepoužívat mixér. Ihned těsto nalít na vymazaný a vysypaný plech. Zásadně péct v předem vyhřáté troubě na 180 - 200 °C asi 15 - 60 minut. Korpus nechat cca 5 minut v klidu, pak překlopit na kus pečícího papíru.