6. 1. 2006

Krémy


Pudingový vanilkový (kakaový, kokosový, pistáciový, lesní směs) krém

Na 1/4 litru mléka - 1 vanilkový (kakaový) puding, lžička hladké mouky, 75 g cukru moučky, 2 lžíce rumu, 125 g másla, (lžička kakaa, půl lžíce ochucovací pasty kokos, pistácie, lesní směs).
Na 1/2 litru mléka - 2 pudingy, lžička mouky, 150 g cukru, 4 lžíce rumu, 250 g másla, (lžička kakaa, lžíce ochucovací pasty kokos, pistácie, lesní směs).
Na 3/4 litru mléka - 3 pudingy, lžíce mouky, 225 g cukru, 6 lžíce rumu, 375 g másla, (lžíce kakaa, lžíce a půl ochucovací pasty kokos, pistácie, lesní směs).
Na litr mléka - 4 pudingy, 2 lžíce mouky, 300 g cukru, 8 lžíc rumu, 500 g másla, (2 lžíce kakaa, 2 lžíce ochucovací pasty kokos, pistácie, lesní směs).

V mléce uvaříme puding s cukrem a moukou na hustou kaši. Po uvaření povrch zasypeme moučkovým cukrem, aby se nevytvořil škraloup, překryjeme fólii a necháme vychladnout. Pak rozšleháme máslo s rumem (a kakaem, ochucovací pastou) a po lžících do něho přidáváme vychladlý puding. Máslo i puding musí mít pokojovou teplotu.Máslový krém pod marcipán (s kakaem)

Na 1 vajíčko - 50 g cukru moučka, 125 g másla, 20 g kakaa.
Na 2 vajíčka - 100 g cukru, 250 g másla, 30 g kakaa.
Na 3 vajíčka - 150 g cukru, 375 g másla, 40 g kakaa.

Vajíčka s cukrem šleháme nad párou asi 10 minut do zhoustnutí. Pak šleháme znovu do vychladnutí. Vmícháme máslo (s kakaem) a ušleháme dohladka. Vyšlehaná vajíčka a máslo musí mít stejnou (pokojovou) teplotu, jinak se krém srazí.

Čokoládový tmavý krém

250 g másla, 150 g cukru moučky, 50 g hořké čokolády, 2 vajíčka, 30 g kakaa.

Máslo utřeme s kakaem a rozpuštěnou čokoládou. Vajíčka s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí. Pak šleháme znovu do vychladnutí. Vmícháme čokoládové máslo a ušleháme dohladka.

Čokoládový bílý krém

200 ml smetany na vaření, 100 ml Salka, 60 g bílé čokolády, lžíce vanilkového pudinku (prášek), 2 žloutky, 60 g másla, lžíce cukru moučky.

Salko rozmícháme ve 2/3 smetany a přivedeme k varu. Přidáme rozlámanou čokoládu a za stálého míchání necháme rozpustit. Zbylou smetanu rozšleháme s pudinkem a se žloutky. Přidáme do horké směsi a ještě chvíli povaříme. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vychladlou kaši a ušleháme.

Pařížská šlehačka

250 ml smetany ke šlehání, 160 g tmavé čokolády, 2 vanilkové cukry.

Smetanu přivedeme k varu, přidáme rozlámanou čokoládu a cukr. Mícháme, dokud se čokolády nerozpustí. Odstavíme, necháme vystydnout a uložíme do druhého dne do lednice. Až druhý den vyšleháme dotuha.

Pařížská šlehačka s kaštany

3 šlehačky 33%, 3 tyčinky ledových kaštanů.

Kaštany rozpustíme ve šlehačce a trochu povaříme. Odstavíme, necháme vystydnout a uložíme do druhého dne do lednice. Až druhý den vyšleháme dotuha.

Čokoládový krém

250 g čokolády, 50 g másla, 250 g zakysané smetany, 50 g cukru moučky.

Čokoládu rozpustíme spolu s máslem a pak přidáme smetanu a cukr.

Oříškový krém

250 ml mléka, 50 g hladké mouky, 250 g másla, 2 žloutky, 150 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 120 g oříšků, 2 lžíce rumu.

V mléce rozmícháme mouku a uvaříme hustou kaši. Přidáme rum a necháme při pokojové teplotě vychladnout. Máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny a postupně k němu zašleháme vychladnou kaši a oříšky.

Tvarohový krém

500 g jemného tvarohu (jeden v kostce, jeden ve vaničce), 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr.

Máslo rozšleháme s cukrem a pak postupně přišleháme tvarohy. Pokud je krém moc tuhý, lze ho zředit mlékem.

Šlehačkový krém

400 ml rostlinné šlehačky, cukr dle chuti, 1 zakysaná smetana.

Šlehačku s cukrem vyšleháme a nakonec přišleháme zakysanou smetanu.

Čokoládovo-nugátový krém

0,5 litru mléka, 2 čokoládové pudingy, lžička mouky, 150 g cukru, 4 lžíce rumu, 250 g másla, 3 lžíce nugety.

V mléce uvaříme pudingy s moukou a cukrem na hustou kaši a necháme vychladit. Pak rozšleháme máslo s nugetou a rumem a postupně přišleháváme vychladlý puding.

Máslový krém s kaší (kakaový, pistáciový, kokosový, lesní směs)

Na 1/4 litru mléka - 25 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g moučkového cukru, 25 g ztuženého tuku, 125 g másla, (lžička kakaa, půl lžíce ochucovací pasty kokos, pistácie, lesní směs).
Na 1/2 litru mléka - 50 g hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 100 g moučkového cukru, 50 g ztuženého tuku, 250 g másla, (lžička kakaa, lžíce ochucovací pasty kokos, pistácie, lesní směs).
Na 3/4 litru mléka - 75 g hladké mouky, 3 vanilkové cukry, 150 g moučkového cukru, 75 g ztuženého tuku, 375 g másla, (lžíce kakaa, lžíce a půl ochucovací pasty kokos, pistácie, lesní směs).
Na litr mléka - 100 g hladké mouky, 4 vanilkové cukry, 200 g moučkového cukru, 100 g ztuženého tuku, 500 g másla, (2 lžíce kakaa, 2 lžíce ochucovací pasty kokos, pistácie, lesní směs).

V mléce uvaříme hladkou mouku s vanilkovým cukrem na hustou kaši. Odstavíme, do ještě teplé kaše přidáme ztužený tuk a mícháme do jeho rozpuštění. Pak kaši překryjeme folii a necháme vychladit. V jiné nádobě si rozmícháme máslo s cukrem (kakaem nebo s ochucovací pastou) a po lžících přišleháme vychladlou kaši.

Karamelový krém

1 karamelové Salko, 250 g másla, trochu rumu (vše pokojové teploty).

Máslo vyšleháme s rumem a po částech přišleháváme karemelové Salko. Lze doplnit vychladlou kaší z karamelového pudingu.

Vanilmix

250 g směsi vanilmix, 750 ml vody o teplotě 20-25°C,  300 - 450 g tuku.

Vanilmix vyšleháme s vodou do hladkého krému a necháme 10 minut odstát. Podle chuti dál přidáváme tuk. Vyrobíme tak asi 1 kg krému.

Lehký čokokrém


200 g čokolády, 1 zakysaná smetana.

Čokoládu rozpustíme a zašleháme do smetany.